Tietoa alasta

Polvikirurgia tai polviortopedia tarkoittaa ortopedian ja traumatologian erikoisalan erityistä osaamista polvinivelen suhteen. Nykysuuntauksen mukaisesti nivelkohtainen erikoisosaaminen on korostunut ortopedian erikoisalalla. Ortopedi on kirurgi, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon, sekä kirurgisiin, että kuntouttaviin.

Ihmiselimistö raajoineen ja tukirangan osalta jakautuu ortopedisen erityisosaamisalueen mukaisesti selkäortopediaan, olkaortopediaan, polviortopediaan, nilkan ja jalkaterän ortopediaan, lonkkaortopediaan. Tekonivelkirurgia käsittää lonkan, polven ja nilkan hoitoa. Tähystyskirurgia (artroskopia) yleistyi 80-90 luvulla, mutta on sittemmin eriytynyt nivelalueiden mukaisesti.

Polviortopedi hoitaa potilaitaan kuntouttamalla, tähystämällä (artroskooppisesti) ja muilla polven alueen leikkauksilla.

Tyypillisiä polvikirurgisia leikkauksia ovat nivelkierukan toimenpiteet (tähystys), eturistisideleikkaukset (tähystys), polvilumpiokirurgia ja erilaiset polven alueen asentoa korjaavat osteotomialeikkaukset.

Tavallisimpia kuntoutuksella hoidettavia polven alueen vaivoja ovat nivelrikko ja muut polven alueen ilman vammaa alkaneet kiputilat sekä yleinen nivelkierukan rappeumaperäinen vaiva.