Nivelrikko

Polven kulumisesta (nivelrikko) johtuva kipu on yleistä. Polven kuluma alkaa usein lievällä kivulla, joka liittyy rasitukseen. Kipu voi pahentua hiljalleen, kun kuluma etenee, mutta tavallisesti aika oireiden alusta pitkälle edenneeseen polvinivelkulumaan on pitkä.

Polven alkavaan kulumaan liittyvä kipu on peräisin nivelen sisäisestä ärsytyksestä, joka voi aiheuttaa polven ajoittaista turpoamista ja joskus jopa polven lukkiutumisen tunnetta. Tavallisesti tilanne on ohimenevä ja hetken levon jälkeen polven liikelaajuutta ja lihasvoimaa ylläpitäviä harjoitteita kannattaa aloittaa toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Alkavaan polvikulumaan voi liittyä myös nivelkierukan repeämä (rappeutumisesta johtuva), joka on syntynyt itsestään tai huomaamatta ilman äkillistä vääntövammaa. Jos repeämä on ollut polvessa pitkään, ilman äkillistä oireiden pahenemista, on turvallista aloittaa tämän oppaan mukaisia polven toimintakykyä parantavia harjoitteita.

 

Rasitus liikunnassa tai töissä voivat aiheuttaa polven kulumasta johtuvan kivun pahenemisen. Tästä huolimatta polven altistaminen sopivalle rasitustasolle on turvallista nivelkulumasta huolimatta, sillä polven nivel- ja tukikudosrakenteet kaipaavat luonnollista liikettä pysyäkseen kunnossa. Mikään liikunta, vaativampikaan, ei ole suoranaisesti kiellettyä, jos polvikuluma ei siitä liiallisesti oireile. Rasitustason hallintaan polven kuluman aiheuttamassa kivussa liittyy myös painon pitäminen kurissa. Ylipaino onkin tunnetuin polvikuluman riskitekijä. Vaikka vuosien saatossa nivelrikko voi edetä vaikea-asteiseksi vaatien jopa tekonivelleikkausta, sopiva toimintakykyä ylläpitävä liikunta on tärkeää.

Joskus alkavan polvikuluman ensioireina esiintyvät melko äkillinen, paikallinen kipu polven sisä- tai ulkoreunalla ja liikearkuus. Taustalla on usein rasitus, esimerkiksi työtehtävissä. Tällaisessa tilanteessa on suositeltavaa hakeutua lääkäriin ja diagnoosi alkavasta kulumasta saadaan röntgenkuvista. Pidempään oireillut polvi tulee aina kuvata kivun syyn selvittämiseksi. Akuutin vaiheen hoitoon kuuluvat tulehduskipulääkkeet ja lyhyt lepo, mutta varsin pian tulee aloittaa hoitavat harjoitteet, jotka on kuvattu tässä oppaassa yksityiskohtaisesti. Kun polvessa on kulumaa, monesti osittainen kivun syy on myös sopivan, lihaskuntoa ylläpitävän, rasituksen puute. Kulumakivun lisäksi heikko lihaskunto pahentaa oireita. Kuntouttavassa harjoittelussa on tärkeintä pyrkiä parantamaan lihasten voimaa ja tasapainoa tilanteeseen soveltuvalla tavalla, jotta alaraajan hallinta paranee.

Tutustu hoito-oppaaseen:

Polven nivelrikko – Alkavan kuluman hoito-opas
Oppaassa esitettyjä harjoituksia voidaan turvallisesti käyttää polven nivelkuluman aiheuttaman kivun helpottamiseen, sekä fysioterapeutin opastamana että myöhemmin itse toteutettuna, tarvittaessa yksilöllisesti muokattuna.

Tekijät: Petri Sillanpää LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Juha Koskela, Fysioterapeutti